Heb jij focus als HSP-er?
Het hebben van een focus is een hele uitdaging voor een hsp-er. Wat gebeurt er vaak ? Waarom is dit zo moeilijk is? En wat kan je hieraan doen?
Ik heb gemerkt dat het belang van een focus echt speelt bij het  goed om kunnen gaan met je hoog sensitiviteit. Want als je geen focus hebt, ben je geneigd om alle kanten uit te gaan, en voel jij je overweldigd door alles wat er op je af is gekomen en hierdoor verlies jij jezelf .

Ikzelf heb het ervaren, ik was altijd zoekend naar hoe ik me het beste zou kunnen focussen en vaak lukte me dit ook wel en dan liet ik me vervolgens telkens weer afleiden of alle kanten uitgaan. Gelukkig zijn er manieren om hier goed mee om te gaan als HSP-er.

Focus is belangrijk en het is fijn om ergens in op te gaan want hoogsensiviteit is een eigenschap waarmee je van nature open staat voor prikkels. Het is een vermogen om veel waar te nemen, intens te ervaren, nuances te zien, dingen te voelen die een ander niet voelt. Je hebt een kracht die er voor zorgt dat je je sneller verbindt met je omgeving. Deze eigenschap kan natuurlijk heel fijn en wenselijk zijn.  Het kan je ook een rijke ervaringen geven en je kunt makkelijk genieten van de schoonheid om je heen. Je kunt helemaal opgaan in iets dat je positief raakt, zoals een mooi muziekstuk.

Als dat jou energie geeft, slurp je al die energie op. Dit geldt  helaas ook dat je in ervaringen die je energie kosten terecht komt.Je kunt ook opgaan in die ene negatieve opmerking die je echt raakt en waar je van de kaart van raakt. Onbewust verbind je er veel teveel mee, alle negatieve energie trekt je leeg het maakt dat je een zwaar gevoel hebt en je voelt je moe .

In beide voorbeelden, zowel positief als negatief, is de omgeving erg bepalend voor hoe je je voelt. Het kunnen omgaan met je hooggevoeligheid  betekent: Het creëren van meer verbinding met jezelf, zodat een tegenkracht ontstaat tegen de natuurlijke invloed van de omgeving.

Je creëert meer focus op jezelf, om van daaruit de omgeving tegemoet te treden.

Wat kan een focus jou brengen?
Het kan je afbakening, verdieping, specialisatie, zichtbaarheid brengen.

Hoe doe je dit nou focussen?


Door te kiezen wat je wilt en van hieruit kan je een plan gaan maken. Want waar wordt jij blij van, waar krijg je energie van? Vaak helpt het om terug te gaan naar de kindertijd. Wat deed je toen graag.

We stellen belangrijke keuzes vaak uit door angst om verkeerde keuzes te maken en de onzekerheid hierover, terwijl het zo helpend kan zijn om te kunnen afbakenen voor jezelf. 

Wij HSP-ers zijn vaak grote visionairs en willen van hieruit zo veel we willen eigenlijk wel iedereen helpen en zien ook vaak hoe en waar dat kan. Maar het helpt je om vanuit deze grote visie af te dalen en het echt voeten en handen te geven. Zodat je plannen concreet en worden, je kunt dan makkelijker gaan zien wat en hoe je het wilt gaan doen en het wordt zo ook makkelijker uitvoerbaar.

Zo heb ik zelf de keuze voor mijn ideale klant "jij als HSP-er" gemaakt, dit heeft mijn focus nu. Dit heb ik zo lang uitgesteld omdat ik deze sprong niet kon overzien. Maar dit heeft me nu al zoveel opgeleverd, ik ben er op dit moment zo blij mee omdat ik me met meer focus kan gaan richten in wat ik kan bij dragen met dit soort informatie bijvoorbeeld. En het brengt me zo veel verder met alle plannen die ik heb, hier krijg ik echt energie van. Door te kiezen heb je gelijk meer focus en heb je gelijk meer afbakening. Bij het kiezen is ook het volgen van je hart belangrijk, hiervan ga je "aan" staan en dit brengt je in de flow staat van zijn.

De focus brengt je ook dichter bij wat je wel en niet wilt, dus je kunt gaan onderscheiden wat er wel en niet bij je past. Dit is ook al bevrijdend want je hoeft echt niet alles te doen. Dit  maakt ook letterlijk ruimte in je agenda en in je dag, want ook in de dagelijkse zaken kan je keuzen maken. En met je dagelijkse taken kan je zo ook een structuur gaan maken waar jij je focus op wilt gaan leggen, dit geeft overzicht en dit houd je on track.

Wat ook helpt is om een coach of een maatje te vinden die jou kan helpen om met de gewenste focus je doelen die jij hebt gesteld te behalen. Dit helpt mij, ik heb een groepje van gelijkgestemden , en we empoweren elkaar dagelijks om onze dromen waar te maken.

Het zijn juist de activiteiten die saai zijn en waar wat weerstand op zit die we gaan uitstellen en waar wij onszelf makkelijk laten afleiden. Dit is ook weer te verklaren omdat je hiermee dan niet zo intensief  kunt verbinden.

Natuurlijk zijn er erg veel hulpmiddelen waardoor je dit soort taken wel goed uitvoeren. Ikzelf heb heel vaak een koptelefoon op met saaie klussen, dan luister ik naar  een podcast, clubhouse of een audiobook en zo kan ik dan tegelijkertijd hier helemaal in op gaan.

En voor de klussen waar weerstand op zit maak ik een plan, en maak ik een planning. En alles valt of staat dan met een commitment naar de agenda natuurlijk.  Je kunt  jezelf  voortdurend de vraag gaan stellen, wat is de reden  van de taak ? En met deze waarom ,  kan je altijd kiezen  voor zaken die ook even wat minder leuk zijn. 

Herken jij dit ook zo ? Is de focus ook een dingetje voor jou

En volg jij al helemaal je hart en is hier jou focus ?

Comments are closed!